Udskiftning af lejer i Nilan Comfort 300EC

Vores ventilationsanlæg er i løbet af det seneste års tid begyndt at støje mere end normalt. Ikke voldsomt, og lettest at bemærke hvis jeg var på loftet hvor anlæget står. Det kunne dog også høres hvis man opholdt sig i rummet lige under anlægget.

Jeg har så gået og forsøgt at tage mig sammen til at gøre noget ved problemet gennem længere tid og har ikke helt kunne beslutte mig til om jeg skulle købe en ny blæser, se om jeg kunne skifte lejerne eller købe nogen til at løse problemet.

I december 2020 faldt jeg så over en tråd på nettet (https://www.lav-det-selv.dk/forum/t/221504/s/defekt-nilan-varmegvinding/pg/5) hvor en brugbar lejetype var specificeret. SKF 626-2Z Sporkuglelejerne kostede ca en 20 stykket, så det skulle prøves!

I mit anlæg er det blæseren i udgangen af anlægget (i højre side) der larmede.

Udskiftningen

Først: Sluk anlægget og sluk for strømmen til anlægget. Der er 230V på nogle af de dele vi kommer til!

Demontage

Start med at tage krydsveksleren ud af anlægget. Det skaber plads at arbejde på. Husk at tage temperaturføleren ud af veksleren først.

Krydsveksler fjernet

Afmonter flex-slangen for at komme til skruerne der fastholder blæseren til kabinettet

Flexslange afmonteret

Skru blæseren løs. Den er fastgjort med to skruer. Desværre er skruerne lavet af ret blødt metal - jeg kunne ikke løsne den ene af skruerne (kærven gik i stykker først), så jeg var nødt til at bore den ud.

Hvis ledningerne til blæseren er strippet sammen med dem til temperaturfølerne kan det være en god ide at klippe strippen over for at have lidt mere ledning at arbejde med.

Skil først blæserhuset ad

Demonter derefter motoren fra den anden del af blæserhuset

Adskil motor og styreprint

Fjern den hvide prop

Fjern låseringen

Herefter kan rotor og stator forsigtigt adskilles

Lejerne kan nu skubbes ud med en skruetrækker eller anden lang tynd ting.

Isæt forsigtigt de nye lejer (brug fingrene)

Saml blæseren og monter den igen i anlægget. Husk at monterer temperaturføleren i krydsveksleren igen.

Fastgroede skruer

Jeg var nødt til at bore den ene af skruerne, der holder blæseren fast til kabinettet, ud. For igen at kunne monterer blæseren anskaffede jeg et møtriknittesæt og fik på den måde igen mulighed for at fastgøre blæseren.